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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
10/07/2019 |
Actualizado : |
25/01/2019 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Autor : |
BESIL, N.; PÉREZ-PARADA, A.; BOLOGNA, F.; CESIO, M.V.; RIVAS, F.; HEINZEN, H. |
Afiliación : |
NATALIA BESIL, Grupo de Análisis de Compuestos Traza, Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República UdelaR, Paysandú, Uruguay; ANDRÉS PÉREZ-PARADA, Grupo de Análisis de Compuestos Traza, Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República UdelaR, Paysandú, Uruguay;Dpto de Desarrollo Tecnológico – DDT, Centro Universitario Regional del Este, Rocha; FRANCO DAMIAN BOLOGNA FERNANDEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARÍA VERÓNICA CESIO, Grupo de Análisis de Compuestos Traza, Cátedra de Farmacognosia y Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República UdelaR, Montevideo, Uruguay.; CARLOS FERNANDO RIVAS GRELA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HORACIO HEINZEN, Grupo de Análisis de Compuestos Traza, Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República UdelaR, Paysandú, Uruguay. |
Título : |
Dissipation of selected insecticides and fungicides applied during pre-harvest on mandarin and orange trees in Uruguay. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Scientia Horticulturae, 5 April 2019, Volume 248, Pages 34-40. |
ISSN : |
0304-4238 |
DOI : |
10.1016/j.scienta.2018.12.053 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 4 October 2018 / Revised 28 December 2018 / Accepted 29 December 2018 / Available online 9 January 2019.
Funding sources: Financial support from Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria Uruguay, (L2_12_1_VI_CT_GT4_7639 project). N. Besil is grateful to Agencia Nacional de Investigación e Innovación, Uruguay, for her scholarship POS_NAC_2012_1_9348. |
Contenido : |
ABSTRACT.
The dissipation of 4 commercial pre-harvest pesticides used in two Citrus species under field conditions is presented. The influence of agroecological region, the Citrus species and weather conditions on abamectin, spinosad, imidacloprid and difenoconazole dissipation rate on fruits were evaluated. A validated ethyl acetate method coupled to liquid chromatography-tandem mass spectrometry allowed the determination of pesticide residues having recoveries of 72?115%, relative standard deviations ≤16% and quantification limits below the international Maximum Residue Levels (MRLs). After 35?40 days from pesticides spraying, all residues were below the international required MRL. For each citrus species, the influence of the agroecological region on the pesticide dissipation was assessed. Film-protected fruits against direct radiation and rain showed higher residue levels of imidacloprid and spinosad than the non-protected ones. Either for orange or mandarin, abamectin residues were detectable only at the first day after application. These findings provide useful information to state safer pre harvest intervals and to ensure food safety and compliance with good agricultural practices.
© 2019 Elsevier B.V. All rights reserved. |
Palabras claves : |
CITRUS FRUITS; LC-MS/MS; PESTICIDE RESIDUES; PRE-HARVEST DISSIPATION. |
Thesagro : |
CITRUS. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
Marc : |
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Registro original : |
INIA Las Brujas (LB) |
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Volumen
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Estado
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha actual : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
19/02/2019 |
Tipo de producción científica : |
Documentos |
Autor : |
MONTOSSI, F.; LUZARDO, S.; DIGHIERO, A.; DE BARBIERI, I.; NOLLA, M.; MEDEROS, A.; SILVEIRA, C.; GONZALEZ, J.; ROVIRA, F.; ZAMIT, W.; COSTALES, J.; LEVRATTO, J.; MARTINEZ, H. |
Afiliación : |
FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SANTIAGO FELIPE LUZARDO VILLAR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRO DIGHIERO FASCIOLI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; LUIS IGNACIO DE BARBIERI ETCHEBERRY, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; MARTIN ANDRES NOLLA LAFRANCONI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; AMERICA ESTHER MEDEROS SILVEIRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAROLINA INES SILVEIRA ROJAS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JHONATAN ALFREDO GONZALEZ SARLI, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FERNANDO ROVIRA GALARRAGA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; WILFREDO SHAMIL ZAMIT DUARTE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JULIO CESAR COSTALES NUÑEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JUAN CARLOS LEVRATTO CORTES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HOMERO MARTINEZ FORMOSO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Crecimiento estival de corderos: 1. Efecto de diferentes proporciones de pastura y grano en la dieta de corderas cruzas sobre la producción y calidad de carne ovina. |
Fecha de publicación : |
2005 |
Fuente / Imprenta : |
ln: INIA TACUAREMBÓ. ESTACIÓN EXPERIMENTAL GLENCOE. Día de campo. Producción animal, pasturas y forestal. Estación Experimental Glencoe, Paysandú, octubre, 2005. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2005. |
Páginas : |
p. 3-4 |
Serie : |
(INIA Serie Actividades de Difusión ; 431) |
Idioma : |
Español |
Contenido : |
Objetivo: Desarrollar tecnologías para el engorde durante el período estival, buscando desestacionalizar la oferta de corderos y acelerar el proceso de engorde, con particular énfasis a las condiciones agroecológicas predominantes en la región de Basalto. |
Palabras claves : |
ANIMAL PRODUCTION; SHEEP. |
Thesagro : |
CALIDAD; CARNE; CORDERO; DIETA; SUELO BASALTICO; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/10345/1/SAD431p3-4.pdf
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Marc : |
LEADER 01493naa a2200385 a 4500 001 1025581 005 2019-02-19 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMONTOSSI, F. 245 $aCrecimiento estival de corderos$b1. Efecto de diferentes proporciones de pastura y grano en la dieta de corderas cruzas sobre la producción y calidad de carne ovina. 260 $c2005 300 $ap. 3-4 490 $a(INIA Serie Actividades de Difusión ; 431) 520 $aObjetivo: Desarrollar tecnologías para el engorde durante el período estival, buscando desestacionalizar la oferta de corderos y acelerar el proceso de engorde, con particular énfasis a las condiciones agroecológicas predominantes en la región de Basalto. 650 $aCALIDAD 650 $aCARNE 650 $aCORDERO 650 $aDIETA 650 $aSUELO BASALTICO 650 $aURUGUAY 653 $aANIMAL PRODUCTION 653 $aSHEEP 700 1 $aLUZARDO, S. 700 1 $aDIGHIERO, A. 700 1 $aDE BARBIERI, I. 700 1 $aNOLLA, M. 700 1 $aMEDEROS, A. 700 1 $aSILVEIRA, C. 700 1 $aGONZALEZ, J. 700 1 $aROVIRA, F. 700 1 $aZAMIT, W. 700 1 $aCOSTALES, J. 700 1 $aLEVRATTO, J. 700 1 $aMARTINEZ, H. 773 $tln: INIA TACUAREMBÓ. ESTACIÓN EXPERIMENTAL GLENCOE. Día de campo. Producción animal, pasturas y forestal. Estación Experimental Glencoe, Paysandú, octubre, 2005. Tacuarembó (Uruguay): INIA, 2005.
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